Diyarbakır’da Meşhur Karpuz Hasadı Başladı
Lezzeti ve iriliğiyle meşhur olan karpuzun Diyarbakır’da hasadı başladı.
Dünyanın en ünlü karpuzu unvanını taşıyan Diyarbakır karpuzunda hasat başladı. Ergani ilçesine bağlı kırsal Yolköprü Mahallesi’nde hasadı yapılan karpuzlar kamyonlara yüklenerek batı illeri ve birçok ülkeye gönderiliyor. Büyükşehir Belediyesi Valisi ve Başkan Yardımcısı Ali İhsan Su, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Muhammet Şerif Aydın, kamu kurumu yöneticileri ve çiftçiler karpuz hasadına katıldı Diyarbakır Valiliği tarafından düzenlenen Hasat etkinliğinde kestiği karpuzu inceleyen Vali Su, daha sonra üreticilerle bir araya geldi. Yerde gazetecilere açıklamalarda bulunan Su, Diyarbakır’ın hububat, arpa ve pamukta değerli bir konuma sahip olduğunu belirtti. Vali Su, şehrin her noktasında değerli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, “Tarımda da önemli bir potansiyele sahip. Hububat, arpa ve pamuk ekiminde değerli bir potansiyelimiz var. Ceviz gibi çalışmalarımız var. , üzüm ve fıstık aynı zamanda.Bugün hasadını yapacağımız karpuz yetiştiriciliğinde dünyada değerli bir potansiyelin içindeyiz.Karpuz dünyada değerli bir tarım işidir.Çin dünyada üretimde 1.sıradadır. Diyarbakır ülkemizde 2. sırada. Karpuz ülkemizde Akdeniz, Marmara, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yetişiyor. Bölgemizde en çok üreten ilimizdir” dedi.
2023 yılında Diyarbakır’da 30 bin dönümlük alana karpuz diktiklerini hatırlatan Su, “Tarım Bakanlığımız, ilimizde karpuz üretiminin gelişmesi ve yaygınlaşması için çok önemli yatırımlar yapıyor. Değerli bir projeyi hayata geçirdik. Bu yıl da Çiftçilerimize 115 bin 505 karpuz fidanı dağıttık Şimdi o çiftçilerin emeğini alıyoruz Ülkemizde 690 bin dekar alanda 3 milyon 394 bin ton karpuz üretildi. Geçen yıl ilimizde 27 bin dekarlık alanda 112 bin ton karpuz üretirken bu yıl bu sayıyı 30 bin dekara çıkardık. – DİYARBAKIR