Vize krizi sürerken Almanya’dan Türkiye kararı
Schengen vizelerindeki konular bir süredir gündemde. Avrupa Komisyonu tarafından geçtiğimiz günlerde bu konuda yapılan açıklamada, sorunun Türkiye’ye özgü olmadığı ve gecikmelerin pandemi sonrasında başladığı vurgulanmıştı.
Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Almanya; Çin, Fas ve Türkiye’de bir pilot uygulama başlatarak vize reddi itiraz sürecini askıya aldı.
Açıklamada, pandemiyle birlikte getirilen seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından vize başvurularında yaşanan artışın dile getirildiği belirtilirken, makul yerlerde vize başvurusu için uzun bir süre beklendiğinin altı çizildi.
Bu nedenle Almanya Dışişleri Bakanlığı, vize başvurularında bekleme süresini kısaltmak ve iş yükünü azaltmak amacıyla Çin, Fas ve Türkiye’de pilot uygulama başlatarak vize reddine itirazı 6 ay süreyle askıya aldığını duyurdu.
Almanya Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz günlerde Ocak-Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre Türk vatandaşlarına 40 bin daha Schengen vizesi verildiğini açıklamıştı. Ancak bu dönemde yapılan toplam vize başvuru sayısı ve yapılan ret oranları hakkında herhangi bir bilgi paylaşılmadı.
BU NE ANLAMA GELİR?
Bakanlıktan yapılan açıklamada, vize başvurularının eskisi gibi aynı yasal zeminde değerlendirileceği ve gerekli kuralları taşıyanlara vize verilmeye devam edileceği belirtildi.
İtiraz sürecinin askıya alındığı bu üç ülkede vize reddi gerekçeleri başvuru sahibine önceki döneme göre daha detaylı anlatılacak.
1 Haziran 2023 tarihinden önce vize talebinin olumsuz olduğu ve karara itiraz etmek isteyenlerin halen itiraz haklarının olduğu belirtilmişti.