Haber

Resmi Gazete’de yayınlandı: Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı kuruldu

‘Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı’nın kurulmasına ilişkin kanun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kanuna göre Türk ve İslam arkeolojisi ile ilgili alanlarda bilimsel çalışmalar yapmak, bu alanlarda kütüphane ve müzeler açmak, kültürel miras konusunda iş birliği yapmak, yurtdışında arkeolojik kazı, araştırma ve incelemeler yapmak”. .

Vakıf, amaçları kapsamında öncelikle Türk ve İslam arkeolojisi ve kültürel mirasının yanı sıra antropoloji, sanat tarihi, tarih, epigrafi, nümizmatik, Türkiye, Avrupa, Ortadoğu, Balkanlar, Akdeniz gibi ilgili tüm alanlara odaklanmaktadır. , Ege, Karadeniz, Kafkasya, Orta Asya, Güney Asya. ve tarihi çağlar boyunca dünyanın diğer bölgelerinde Türk bilim adamlarını ve öğrencilerini kültür ve sanatın her yönüyle incelemeye teşvik edecek, bu alanlarda bilimsel araştırma ve çalışmaları destekleyecektir.

Faaliyetlerini tek başına yürütebileceği gibi, kültürel mirasın korunması, yönetimi ve geliştirilmesi için kamu kurum ve kuruluşları, gerçek ve tüzel kişilerle işbirliği yapabilir, vakıflara, kamu kurum ve kuruluşlarına, özel ve uluslararası kuruluşlara proje önerilerinde bulunabilir, katılımda bulunabilir. ulusal ve uluslararası yarışmalara katılmak, ulusal ve uluslararası yarışmalara katılmak. yarışmalar düzenleyebilir.

Vakfın faaliyetlerinden Türkiye Arkeoloji ve Kültür Varlıkları Vakfı Yönetim Kurulunca belirlenenler, vakıf bünyesinde kurulan ve merkezi Gaziantep’te bulunan Türk Arkeoloji ve Kültür Varlıkları Enstitüsü tarafından yürütülecektir.

Mütevelli heyeti vakfın karar organı olacak ve 11 üyeden oluşacak. Kültür ve Turizm Bakanı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu Bakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanlığı Dış Tanıtım ve Kültür İşleri Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu Bakan Yardımcısı, Türk Tarih Kurumu, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü, olağan mütevelli heyeti. üye olacak.

Mütevelli heyeti başkanı Kültür ve Turizm Bakanı olacak ve bakanın katılmadığı toplantılara Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün bağlı olduğu Bakan Yardımcısı başkanlık edecek.

Vakfın yürütme organı olan yönetim kurulu, Türkiye Arkeoloji ve Kültür Varlıkları Vakfı’nı temsil yetkisine sahip olacak ve 7 üyeden oluşacak.

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 ay içinde vakıf işlemlerinde kullanılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinden vakıf adına açılacak hesaba 5 milyon lira aktarılacak, kalanı ise kuruluş tamamlandıktan sonra vakfa bırakılacaktır.

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde vakfın kuruluşu, vakıf senedi ve vakfın Türk Medeni Kanunu kararlarına göre tescil işlemleri Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından sonuçlandırılacaktır. Vakfın kuruluş işlemlerinin tamamlanması ile başka bir işleme gerek kalmadan enstitü kurulacaktır. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu