Haber

prof. Dr. Şükrü Ersoy: Türkiye’de depreme neden olabilecek fay sayısı 500’ü geçti

‘Deprem Tehlikesi ve İstanbul’ başlıklı panele katılan Prof. İstanbul çevresinde alüvyon gibi yumuşak zeminlerde bin bina bir an önce yıkılıp yeniden yapılmalıdır.”

Bakırköy Belediye Meclisi ve Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG-DER) iş birliğinde Tarık Akan Konferans Salonu’nda ‘Deprem Tehlikesi ve İstanbul’ konulu panel düzenlendi. Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, Prof. Dr. Şükrü Ersoy ve çok sayıda vatandaş katıldı. prof. Dr. Şükrü Ersoy panelde bir konuşma yaptı. Hatay’da uzun süre 7’den büyük deprem olmayacağını belirten Şükrü Ersoy, “Kesin bir garanti veremem ama Hatay’da uzun süre 7’den büyük deprem olmayacak. Malatya.Göksu,Adana üzeri Savrun.Kozan gibi ilçeleri ilgilendiren kuzey ve güney fay sınırları var.Bu ilçelerin ileride deprem olma potansiyeli var.Sarsıntıları ayrı ayrı bilmeliyiz.Ancak bunu çevirmemeliyiz. paranoyak bir endişeye dönüşüyor, çünkü yaşıyoruz, sorumlu olduğumuz insanlar var, Türkiye’nin yüzde 92’siyiz, deprem bölgesi dediğimizde insanlar bu riskin sadece İstanbul’da olduğunu, depremin hep başka yerde olacağını, hiçbir şey zannetmiyorlar. başlarına gelecek.” dedi.

“DEPREM TEHLİKESİ 1992’DEN BUGÜNE KADAR 3 VE 4 KAT ARTIRILDI”

Sağlam evlerin zemin dikkate alınarak yapılması gerektiğini ifade eden Ersoy, “1992 yılına kadar Türkiye’de depreme neden olabilecek 150 fay biliyorduk. Günümüzde bu sayı 500’ün üzerine çıktı. Yani sarsıntı tehlikesi Türkiye’de. 1992’den günümüze Türkiye 3 buçuk, 4 kat daha arttı.İstanbul çevresindeki alüvyon gibi özellikle yumuşak yerlerdeki berbat, özellikle yumuşak yerlerdeki yaklaşık 100 bine yakın yapı stoğuna hızla el atılmalı ve yıkılabilecek binalar Bir an önce yıkılıp yeniden yapılmalı. 24 yıldır deprem beklediği için çok beklemeyebilir. Bunun süresini kestirmek zor. Şimdi bile “1.400 kilometre boyunca her yerde kırılan bir fay hattı var. Sadece Marmara’da sarsıntı olmadı. Marmara Denizi’nde 1912 ve 1999 depremlerinin yarattığı değerli bir gerilim var. Bundan kaçış yok” dedi.

“Çocuklarınıza tabut bırakır mısınız”

Ersoy, “Deprem yakın zamanda değil 50 yıl sonra diyelim. Evlerinizi çocuklarınıza bırakacaksınız. Çocuklarınıza tabut bırakacak mısınız? Silivri açıklarında 5.8 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem, İstanbul’un tüm ulaşım yollarını kapattı, yapısal hasar meydana geldi” diyen Demir, “Yaşayabileceğimiz büyük bir depremin küçük bir provasıydı. Bu depremi 6 olarak kabul edelim. Beklediğimiz deprem, bunun enerji olarak 300, 400 katıydı. İstanbul için beklenebilecek en büyük deprem senaryosu 7 buçuk olarak kabul ediliyor ve tüm senaryolar buna göre yapılıyor. İstanbul civarında deprem oluyor.” “Depremden bahsediyorsak tsunamiden bahsetmemiz lazım. Marmara’nın neresinde bir sarsıntı olursa, kaç metre yüksekliğinde dalgalar olur, hangi kıyıya kaç dakikaya mal olur? Senaryoları var” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu