İş

Asgari ücret 11 bin 402 TL oldu

Minimum fiyatta orta artış oranı belirlenmiştir. 1 Temmuz itibarıyla taban fiyat yüzde 34 artışla 11 bin 402 TL olarak belirlendi.

Asgari fiyattan yapılan orta artırmada taraflar üçüncü kez ortada kaldı. Asgari ücrete ara zam oranının belirlenmesi çalışmaları kapsamındaki Taban Fiyat Tespit Komisyonu toplantısı saat 11.00’de başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.

Işıkhan’ın açıklamalarında öne çıkan sözler şöyle oldu:

Asgari fiyat tespit komitesi çalışmalarına son verdi. Taban fiyatı hem personelimizi hem de istihdamı koruyacak düzeyde belirledik. Yeni taban fiyat uzlaşma ile belirlendi. Brüt taban fiyat 13 bin 414 lira, net taban fiyat ise 11 bin 402 lira olarak belirlendi. Son 6 ayda 400 TL olarak uyguladığımız asgari fiyat ekini önümüzdeki 6 ayda 500 TL olarak uygulamaya devam edeceğiz.

Süreç 13 Haziran’da başladı.

Asgari ücrete geçici zam yapılması için görüşmeler 13 Haziran’da başladı.

Türk-İş Heyeti Başkanı Veli Solak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantının ardından yaptığı açıklamada, “Masada bir rakam yok. Yaşam koşullarına, enflasyona ve ekonomiye uygun bir rakam. fiyat artışları açıklanmalı.”

İkinci toplantı 19 Haziran’da yapıldı. Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl başkanlığında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya emekçi kesimi temsilen TÜRK-İŞ, patronlar kesimini temsilen Türkiye Patron Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katıldı.

Asgari ücret, bir personel için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergi ve kesintiler düşüldükten sonra net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari fiyatın patrona maliyeti toplam 11 bin 759 lira, bir personel için 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirası brüt taban fiyat, 1551 lirası 24 kuruş sosyal güvenlik primi, 200 lirası 16 kuruş işveren işsizlik sigortası fonu.

Minimum fiyata kim neyi talep etti?

Asgari fiyata ilişkin orta zam görüşmeleri başlamadan önce kamuoyunda bazı konular gündem oldu.

Bir önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari fiyata Temmuz zammı için “Yaklaşık 500 dolar gibi bir oran olacak” sözlerini kullanmıştı.

Eski bakanın bu açıklamasının ardından kamuoyunda taban fiyatı dolar bazında değerlendirme eğilimi öne çıktı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Mustafa Gültepe de Habertürk yayınında taban fiyatla ilgili yaptığı değerlendirmede 300-400 dolar seviyesinin korunması gerektiğini belirtti. Gültepe, “Asgari ücretin 500 dolar olduğu noktada firmaların rekabet güçlerini sürdürebilmeleri için teşvikler ortaya konulmalı” dedi.

Asgari ücretin dolar bazında değerlendirilmesine iş dünyasından da itirazlar geldi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Türkiye’de taban fiyat Türk lirası bazında güncellenmeli. Türkiye’deki istatistik ve rakamlar dikkate alınarak bu yeni rakam oluşturulmalı. Döviz birimine göre bir asgari fiyat güncelleyin ve kesinlikle doğrudur. Sanmıyorum” dedi.

Bloomberg HT yayınına katılan Avdagiç, 6 aylık enflasyonun minimum fiyatta orta artışta olduğunu vurguladı.

TİSK Lideri Burak Akkol da enflasyondaki düşüşe rağmen taban fiyatın güncellenmesini desteklediklerini ancak Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşadıklarını ve TL’nin konuşulacağını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu