Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Osmaniye Açıklaması’nda konuştu
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “İdari yargıda özellikle yıkım kararları, hasar tespit davaları ve hak sahipliğine ilişkin davalarda yoğunlaşma olacağını bildiğimiz için birçok ilde yeni idare mahkemeleri kurduk.” söz konusu.
Osmaniye Valiliğini ziyaret eden ve basına kapalı yapılan toplantının ardından Vali Erdinç Yılmaz ve diğer yetkililerle sohbet eden Tunç, toplantıda Osmaniye’ye yapılan yatırımları değerlendirdiklerini ve bu yatırımlarla ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.
Osmaniye’nin “şehitler diyarı” olduğunu vurgulayan Tunç, şehrin tarım ve sanayide ilerlemeye ve gelişmeye devam ettiğini belirtti.
Bakan Tunç, kentin 6 Şubat’ta yaşanan depremden etkilenen 11 il arasında yer aldığını hatırlatarak, şöyle konuştu:
“Osmaniye’de yaklaşık 20 bin hak sahibi, 10 bin ağır hasarlı bina var, 1010 canımızı kaybettik. Allah’tan rahmet, mekanları cennet olsun. Bir kez daha Osmaniye’ye başsağlığı diliyorum. Bundan sonra ‘don’ ‘Yaralar artık iyileşmiyor’ “‘Zamanı geldi’ dedik ve 6 Şubat itibarıyla hükümetimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yoğun bir çalışmaya başladı. 6 Şubat’tan bu yana yaraları sarmaya, şehirlerimizi yeniden inşa etmeye çalışıyoruz. Adalet Bakanlığı olarak deprem anından bu yana diğer bakanlıklarımız gibi yoğun bir şekilde çalışıyoruz.” “Bir kriz merkezi oluşturduk ve bölgedeki delillerin tespit edilmesi çok değerliydi. Bu anlamda diğer illerimizden 1000 hakim ve savcıyı bölgeye gönderdik, 984 uzman inceleme yaptı, bölgede delil tespit etti.”
Ayrıca 538 adli tıp personelini de bölgeye sevk ettiklerini belirten Tunç, bunların bir kısmının Osmaniye’ye gelerek yoğun çalışmayla deprem sonrası çalışmalara katkı sağladığını söyledi.
“Birçok ilimizde yeni idare mahkemeleri kurduk”
“Kardeş Adliye Projesi” ile diğer illerden 8 bin 951 personeli deprem bölgesindeki illere naklettiklerini kaydeden Tunç, Ceza İnfaz Kurumları Arama Kurtarma (CEKUT) personelinin bölgede arama kurtarma çalışmalarına katılarak 49 kişiyi kurtardığını hatırlattı. enkazdan insanlar.
Deprem bölgesinde 2’si müstakil, diğerlerinin ise hükümet konağı olmak üzere 15 adliye binasının hasar gördüğünü belirten Tunç, “Onların da inşaat sürecini yeniden başlattık. İhale ve proje çalışmalarını da yine hızlı bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Ayrıca inşaat programlarına da hızla devam ediyoruz.” söz konusu.
Bu süreçte bölgede yeni mahkemelerin kurulmasını sağladıklarını vurgulayan Bakan Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İdari yargıda özellikle yıkım kararları, hasar tespit davaları ve hak sahipliğine ilişkin davalarda ağırlaşmalar yaşanacağını bildiğimiz için birçok ilimizde yeni idare mahkemeleri kurduk. Bu ağırlaşmanın karşılanması için idari yargıda ağırlaşmaların yaşanmasını sağladık. Bölgede yeni mahkemelerin kurulması. 11 ilde 131 yeni mahkeme kuruldu. 174 ilave hakim ve savcının atamaları yapıldı. Bölgede 47 ek idari yargı hakimi olmak üzere toplam 221 ek hakim görev yapmaya başladı.”
Osmaniye’de idare mahkemesi kurulmasını sağladıklarını hatırlatan Bakan Tunç, “Deprem nedeniyle idare mahkememizde 1055 dava açıldı. Burada idare mahkemesi açılmasaydı vatandaşlarımızın gitmesi zor olacaktı. Bu konuda çevre illere de talimat verdik. Dolayısıyla Osmaniye’de idare mahkemesinin kurulması bu anlamda önemliydi. “Osmaniye’ye de yeni hakimler atadık. İdare mahkememize 7 idari yargı hakimi atandı. Depremin ardından toplamda 1 savcı, 12 hakim, 20 ilave hakim atadık.” dedi.
“Bakanlıklarımızın deprem bölgesindeki çalışmaları denetleniyor”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özellikle deprem bölgesinin yeniden inşa sürecinde herhangi bir aksama yaşanmaması adına konuyu her kabine toplantısında ilk gündem maddesi olarak gündeme getirdiğini belirten Tunç, “Bakanlıklarımızın illerdeki çalışmaları sürüyor. Deprem bölgesinde her zaman denetim yapılıyor. Bu anlamda önceliğimiz her zaman 6 Şubat depreminde yıkılan alanlara odaklanmaktır. “Şehirlerimizi yeniden inşa etmek ve afet riskine karşı dayanıklı şehirler kurmak.” açıklamasında bulunuldu.
Tunç, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın afet riskine ilişkin hazırladığı yasa tasarısının TBMM’de yasalaştığını, yasanın özellikle deprem bölgesinde adli hizmetlerin aksamasına ilişkin önemli düzenlemeler içerdiğini belirtti. .
Gaziantep’te yaptıkları toplantıda dile getirdikleri görüşler doğrultusunda idari usul kanununa geçici bir yeni konunun eklendiğini hatırlatan Tunç, şöyle konuştu:
“6 Şubat depreminde hasar gören 11 ilimizdeki yıkım kararlarıyla ilgili olarak hasar tespit davalarına ilişkin makul süreçten farklı bir prosedür oluşturduk. Bu süreksiz bir unsur. Yaklaşık 760 günde sonuçlanacak bir idari dava var. Bu yöntemle 168 günde tamamlanacak.Ayrıca bölge dışından bilirkişi görevlendirilmesine imkan veren, bilirkişi raporlarının ve yargı süreçlerinin burada gecikmemesini sağlayacak gerekli yasal düzenlemeleri de yaptık.Meclisimizde yasalaştı. Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni kurulan idare mahkememiz de bu yöntem çerçevesinde açıldı. “Davaları hızlı bir şekilde sonuçlandıracaktır.”